SVART VIT FLORA
16 – 26 februari 2017

p1020203-redigeradKjell Tovle har målat och tecknat sen han var tonåring. Men det blev skåde-spelare han valde som yrke. Fram till 2008 var han verksam vid Malmö Stadsteater, Gävleborgs folkteater, Orionteatern i Stockholm m fl. Han har också medverkat i flera filmer och TV-produktioner. Färg, form, utställningar, teater har alltid varit en viktig del av liv och vardag. Nu har han återvänt till måleriet – och till naturen. Från myllan i Västergötland där han växte upp via Rosendal i Stockholm och nu till en egen flora i Grödinge har trädgårdsintresset följt honom. Blommor har just nu blivit ett av hans huvudmotiv som målare.

Sviten SVART VIT FLORA har vuxit fram som en förenkling av motiven, ett sökande efter essensen och renheten i stiliserade former. Kjell beskriver processen som en meditation eller likt en Haikudikt. Från sommarens krävande kolorit till det grafiskt tydliga och enkla svartvita. 

p1020210-redigeraddsc03076sv

 

 

Kjell visade nu för första gången sina verk för en större publik, och så klart på Djurgården! Det var verkligen roligt att få ställa ut hans blommor som i sin stramhet innehåller ett analytiskt och inlevelsefullt seende.