GALLERI NORDOSTPASSAGEN drivs av mig Karin Lidmar sedan våren 2016 i den lokal som tidigare var mitt arkitektkontor – och långt dessförinnan en av Djurgårdsstadens många små livsmedelsaffärer. Som galleri fungerar lokalen lika bra.

Namnet GALLERI NORDOSTPASSAGEN föreslog en vän innan jag ens hade börjat fundera på vad galleriet skulle heta. Och så blev det. Med läget i kv Spetsbergen vid  Nordenskiöldsgatan, vilket namn skulle vara naturligare. När jag sommaren 2017 öppnar filial i Trosa får det ha samma namn. Och även här finns anknytning till Nordostpassagen. Adolf Nordenskiöld ligger begravd vid Västerljungs kyrka i Trosa kommun. Detta fick jag veta av Christina Nordenskiöld som är en av mina tidigare utställda. Sammanträffanden…

”There is a crack, a crack in everything. / That´s how the light gets in”
Leonard Cohen i låten Anthem

Urvalet av konstnärer vill jag ska representera olika uttryckssätt  måleri, skulptur, fotografi, teckning, keramik, textil… Det som ändå förenar urvalet är att allt är idébaserat, väcker reflexioner. Mitt val sker ungefär lika intuitivt som när jag skapar egna bilder. Men jag har formulerat några kriterier. Jag vill att konstnären ska vara professionell inom sitt område, om än inte nödvändigtvis akademiutbildad. Bilderna eller föremålen ska förmedla ett visst uttryck eller en riktning som konstnären kan formulera, både i sina verk och gärna verbalt. Jag vill att själva utställningen blir uttrycksfull, som ett konstverk i sig.

IMG_2360
Djurgårdsgalleriet ligger där Nordenskiöldsgatan mynnar i Djurgårdsslätten, alldeles nära Beckholmsbron, restaurang Oaxen och andra förnöjelser – en obetydlig omväg från de större promenadstråken.

Trosagalleriet ligger vid Skärgårdsgatan i hörnet mot Högbergsgatan. Gatan är en gångväg vinkelrätt mot ån i höjd med den nedersta bron. Läget är mycket centralt mellan hamnen och torget.

KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR hösten 2017:
GALLERI NORDOSTPASSAGEN på Djurgården
17 – 26/11    ELISABETH PALM –  keramik
2 – 17/12     AINO ÖSTERGREN – målningar och textil

KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR under 2018:
GALLERI NORDOSTPASSAGEN på Djurgården
27/1 – 11/2   JIM AXÉN
17/2 — 4/3   BRITT-INGRID PERSSON – skulptur
8/3 – 18/3   KERSTIN TURSTEDT – målningar
14 – 22/4       EVA BJÖRKSTRÖM
28/4 – 6/5     CHRISTINA RAMBERG NORDENSKIÖLD
17 – 27/ 5      ANN GRILL
2 – 10 juni     GUSTAF DAHL – mer från byggrummet

GALLERI NORDOSTPASSAGEN i Trosa
19 – 27/5       KJELL GUSTAFSSON – måleri och glas
30/6 – 15/7   KJELL TOVLE – måleri  

11 – 19/8       HANS LIF – måleri
1 – 19/9         BJÖRN ÖHLANDER – skåp och annat

GALLERI NORDOSTPASSAGEN på Djurgården
8 – 23/9          EVA BROMS – målningar
6 – 14/10        DAG NOTINI – fotomåleri
20/10 – 4/11  SUSANNE BERGER – keramik

Läs mer om konstnärerna under fliken Tidigare utställare respektive Kommande utställare!