3 – 5 augusti 2018
smyckekonst

Louise Treschow har tidigare främst arbetat med inredning och formgivning, bl a med uppdrag från Ikea. Nu har smyckekonsten tagit över och där får hon fullt utlopp för sin nyskapande kreativitet. Hon arbetar med alla slags material, det som kommer i hennes väg och där hon ser möjligheter. Det mesta består av återvunnet material, från gamla smycken, från verktygslådan… Pärlor och muttrar, fiskedon och stenar…

Alla smycken är unika. De är storslagna och humoristiska. Skaparglädjen följer med till bäraren. Köparna är, säger Louise, starka, modiga, stolta kvinnor, som hon själv.

page1image6056

page1image6224

 

page1image7768.

Sedan några år bor och arbetar Louise på sin gård utanför Flen. Där hittar hon ron för sitt skapande.

 

Louise vägrar att följa strömmen Arttikel i SN 7 april 2015

I hela sitt yrkesliv har Louise Treschow jobbat med konstnärligt skapande, bland annat inom inredning och formgivning. I dag jobbar hon uteslutande med smyckesdesign där allt är gjort av återvunnet material.

– Jag älskar sådant här, säger Louise Treschow och visar upp en ring som hon har gjort av ett gammalt rör.
Runt halsen har hon även ett halsband gjort av vingmuttrar och runda, svarta stötdämpare från en trasig fender.

– Jag har alltid varit kraftfull i mitt skapande, fortsätter hon och berättar om en födelsedagsfest för trettio år sedan, där alla kvinnor förväntades ha med sig ”sitt lilla smycke som de fått från sin man”, som hon beskriver det.
– Jag ville göra ett eget smycke, något som stod ut. Så jag hittade en ståltråd, trasslade ihop den till en boll så att det såg ut som ett fågelbo och satte en ståltråd i örat. Det blev en succé.

Här kan man säga att Louises bana som smyckesdesigner började på riktigt. Genom åren har hon även jobbat med andra konstnärliga former som inredning, textilkonst och har bland annat varit formgivare på IKEA. Idag fokuserar hon uteslutande på smyckesdesign, där allt som hon skapar är gjort av återvunnet material.
– Det finns en sund tanke med det, för till och med sådant som du köper på återvinning kan du lämna tillbaka och byta ut. Det är en sund inställning att se att något som ligger och skräpar kan bli något nytt.
Alla smycken som Louise designar är gjorda i ett enda exemplar för kunder som vill vara stolta över och ensamma om sina smycken.
– Det är fantastiska kvinnor som har höga positioner i samhället, bland annat politiker, folk från näringslivet och läkare, säger Louise och beskriver sina kunder som starka och sociala kvinnor som inte drar sig för att klä upp sig och som vågar stå ut i mängden – precis som hon själv.
– Där det känns svårt att komma in i ett sammanhang, där gillar jag läget. Så har det också varit i mitt skapande, ingen har gjort sådana saker som jag gjort. Jag kan inte bara följa strömmen.
Louise Treschow är född och uppvuxen i Stockholm och har bott i Södermanland i femton år, de senaste tre åren i Stjärnhov. Naturen har en viktig och rogivande del i både hennes skapande och välmående, så när hon sitter vid sitt arbetsrum på övervåningen kan hon alltid se ut genom fönstret mot det stora träd på gården som nu har börjat knoppa.
– Jag måste ha ett träd utanför mig, via det kan man följa årstidernas växlingar. Naturen ger mig allt, ett lugn och en harmoni inom mig.
Men allra högst upp på listan över det som skänker Louise stabilitet och trygghet i den skapande vardagen är hennes tro. Hon beskriver Gud som rubriken för hela hennes skapande och menar att när det ibland känns svårt kan hon se något tecken – i naturen eller på arbetsbordet – och känna att Gud är med henne.
– Tron är stark hos mig. Det är det starkaste, sedan kommer kreativiteten.

LOUISE TRESCHOW
Ålder: 71. Bor utanför Flen. Uppvuxen i Stockholm.
Yrke: Smyckesdesigner. Har även jobbat som formgivare på IKEA, samt med inredning och textilkonst. Har även gett ut en självbiografisk roman på Bonniers förlag.
Intressen: Djur och natur.

page2image28376