8 – 23 september 2018 på Djurgården
Måneminne – restaurerat 50-tal    

Måneminne                                                                                                      foto Karin Lidmar

I sommarnatten rakt från söder
över Erstavikens vattendrag
är månen sol och natten dag
vid Solsidan där taken glöder 

När hus och bilar slumrar sött
tar dagdrömmarna enkelt över
Det borgerliga livet söver
men rökaren blir inte trött

Längst mångatan till Tyresö
han svävar genom framtidsöden
Drar in den njutningsfulla glöden
”Aldrig kommer jag att dö!”

Tore Berger (f 1938) känner många framför allt som musiker, låtskrivare och sångare. Genombrottet kom i slutet av 60-talet med gruppen Gunder Hägg senare Blå Tåget som som var ett viktigt band i 70-talets proggrörelse. Sedan slutet av 70-talet har han också gjort en lång rad soloalbum. Alla i Blå Tåget hade andra jobb och karriärer. Tore var utbildad konstnär.

foto Kajsa Ström

Efter skolgång i Saltsjöbaden gick Tore på Konstfack /Dekorativ målning och fortsatte sedan på Valand i Göteborg, där han bodde några år. Åter till Stockholm ställde han ut på Lilla Galleriet och fick fina recen-sioner. Därefter följde flera utställningar i Göteborg, Malmö och Lund. Han skrev också poesi och deltog i antologin ”Grupp 65” tillsammans med bland andra Sonja Åkesson och Gunnar Harding. Under 70-talet beskriver Tore sig som ”aktivist i musikrörelsen”. Men måleriet fanns hela tiden med. Från 70- till 90-talet ställde han ut på Doktor Glas, Galleri Engström och flera andra gallerier. Han finns representerad på Moderna Museet och på Göteborgs och Borås konstmuseer.

Tores bildkonst och låtar är reflektioner om varat, vad det är att finnas och minnas. Det politiska finns med men också en speciell melankoli. ”Mening och minnen” heter en liten bok med tillhörande skiva som han gav ut 2011. Samma teman återkom på hans utställning i Krognoshuset i Lund våren 2015. Han återvänder även nu till sitt femtiotal, jobbar vidare på gamla målningar och texter. Och lägger till ett och annat. Resultatet får vi se på utställningen i Galleri Nordostpassagen 2018. 1996 flyttade Tore till sitt hus i Sörmland och där har han fortfarande sin ateljé och musikstudio.

läs mer på www.toreberger.se

Det var nog en 40-årskris. Jag upptäckte att mitt liv inte hängde samman. Jag var vilse. Till slut hamnade jag hos en psykiater, som fick mig att återuppleva min födelse, och därmed kunna inleda en berättelse, en båge från begynnelse till nutid. Allt sedan dess har jag försökt förstå, laga och renovera mina havererade och ofärdiga gamla målningar, särskilt sådana från min studietid: Konstfack 1955 – 57, Valand 1958 – 62. Det är en mycket konservativ sysselsättning, ett stilla och defensivt hantverk. Idag är jag 80 år.”